fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

GreenSeat collega Franz op werkbezoek in Cambodja

Onze collega Franz Rentel bezocht onlangs ons biogasproject  in Cambodja.  Klik hier voor foto’s en meer informatie over het project. Graag delen wij zijn ervaringen.

Dag 3: De werkplaats

Vandaag bezocht ik de werkplaats waar de biogasovens worden gemaakt. De werkplaats ligt net op de rand van Phnom Penh en behoort tot het ‘Development Technology Workshop’ (DTW), een Britse non-profit organisatie. Hun belangrijkste doel is het overdragen van hun uitgebreide ervaring in engineering, ontwerp en technologie ten behoeve van de Cambodjaanse bevolking. DTW is in Cambodja betrokken bij een indrukkwekkend aantal projecten en producten. Hun grootste project is het opruimen van oude mijnen. Hiervoor hebben ze de ‘TEMPEST’ ontwikkeld, een op afstand bestuurbaar voertuig wat nu overal in de wereld wordt gebruikt bij mijnopruimingsoperaties. Helaas heeft Cambodja op het platteland nog steeds een hoog aantal mijnen. Neem een kijkje op hun internetsite voor meer informatie over het fantastische werk dat zij verrichten.   

Bij de werkplaats in Cambodja werken ongeveer 30 mensen, waarvan een hoop werknemers dagelijks werkzaam zijn. Sommige werknemers zijn ooit slachtoffer geworden van ontplofte landmijnen of bommen. Op het platteland liggen namelijk nog steeds ontelbare niet-ontplofte bommen verscholen die daar tijdens de Vietnamese oorlog zijn gedropt door de Amerikanen. Ik ontmoette een man die door zo’n bom een stuk van zijn arm is verloren. Ondanks zijn handicap is deze man volgens DTW één van de beste en meest toegewijde werknemers. Op de foto is te zien dat hij zijn handicap heeft overwonnen en profiteert van het feit dat hij bij DTW toch gewoon kan werken, wat indirect mogelijk is gemaakt door de steun van GreenSeat.

Ondanks zijn handicap werkt deze man hard aan de productie van biovergisters

 

 Dag 2: Biovergisters onder constructie

Franz in een biovergister

Biovergister onder constructie!

Trotse nieuwe eigenaren

Hier ben ik op bezoek bij een familie die net een biogasmachine hadden gekregen! Het papier dat de dame laat zien is het officiële eigendomscertificaat. De grootte van de vergister die zij hebben is 4 kubieke meter, het meest populaire formaat. Deze vergister moet dagelijks gevuld worden met 20 – 40 kg mest van runderen, varkens en kippen die ze hebben. Dat wordt gemengd met 20 – 40 liter water (verhouding 1 op 1). Hiermee wordt een hoeveelheid biogas opgewekt dat genoeg is om het kookstel 2-4 uur te gebruiken of de lamp 8-16 uur te laten branden. Of een combinatie daarvan. Dagelijks bespaart dit gezin6 kg brandhout, 2 kg houtskool, 0,7 liter kerosine of 0,5 kg LPG of een combinatie daarvan. Door deze besparing, samen met de subsidie van 150 US dollar, verdient de boer zijn biogasinstallatie in minder dan twee jaar terug! Een extra stimulans is de goedkope lening die de boer kan krijgen van microfinancieringsinstellingen die deelnemen aan het biogas-programma. Het directe profijt wat de familie heeft door de tijd die bespaard wordt doordat er geen hout gehakt moet worden en de betere leefomstandigheden is lastig in geld uit te drukken, maar zorgt veel blijdschap en optimisme!

Ik ben in een biovergister gekropen die bijna klaar is. In eerste instantie was ik een beetje terughoudend; hou niet zo van besloten ruimtes, maar ja het werk;) Hoe dan ook, binnen in de vergister was het verrassend koel door het nog vochtige cement. De koepel vorm van de vergister was perfect gebouwd. Goede kwaliteit materialen en vakmanschap. Dat moet ook wel want de kwaliteitscontrole is een pittig proces, uitgevoerd met de hulp van SNV. Daardoor gaat zo’n vergister wel zo’n 20 jaar mee.

Tot slot vul ik de vergister met mest. De boer kijkt wat afkeurend, doe het waarschijnlijk niet helemaal goed!

Morgen ga ik de werkplaats in Phnom Penh bezoeken, waar de biogas kookstellen, kachels en lampen gemaakt worden. Kijk ook daar weer naar uit. Overal word ik enorm hartelijk ontvangen en toont iedereen zijn blijdschap over de mogelijkheden die biovergisters hen bieden zich verder te ontwikkelen. Super! Groeten uit Cambodja.”

Dag 1: De landing  op  Pnomh Penh Airport is ingezet

“Nee, dat is niet de oceaan. Dit zijn de overstromingen die het platteland van Cambodja al weken teisteren. Maar de zware regenval lijkt gestopt te zijn en het water trekt zich langzaam terug. Gelukkig kunnen we morgen volgens plan de boeren bezoeken”, berichtte Franz ons vannacht.  Heel Zuid-Oost Azië wordt al sinds enkele weken getroffen door overstromingen. Hoewel Bangkok in Thailand het nieuws overheerst, is helaas ook Vietnam en Cambodja zwaar getroffen. Spannend was even of het bezoek aan de lokale boeren die Franz wil spreken over  hun ervaringen met de kleine biovergisters, doorgang kon vinden. Gelukkig wel. Tijd voor Franz om wat te rusten en Pnomh Penh te verkennen, voor hij het project bezoekt.

“Streetfood” in Pnomh Penh

Na een paar uurtjes rust probeert Franz zich aan te passen aan de lokale tijd en gewoontes. “Even wat eten bij een van de vele eetstalletjes langs de kant van de weg. Ik loop er één verder,” whatsappte Franz ons vanmiddag rond een uur of drie. Franz, Zuid-Afrikaan, die al weer zo’n 5 jaar in Nederland woont, inmiddels erg gewend aan de Hollandse pot…. geen insecten dus!

Confidental Infomation