fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

header klimaat

De invloed van reizen op het klimaat

Het vervoersmiddel waarmee je reist, verbruikt energie om vooruit te komen en meestal betekent dat een verbranding van fossiele brandstoffen waarbij CO2-uitstoot vrijkomt. Deze gassen die bijvoorbeeld door het autorijden, vliegen of een busrit vrijkomen, dragen bij aan het klimaatprobleem.

Met het klimaatprobleem wordt het zogenaamde broeikaseffect bedoeld; het opwarmen van de aarde. Dit is een wereldwijd effect en wordt veroorzaakt door broeikasgassen in de atmosfeer.

Wist je dat?

…. het broeikaseffect van oorsprong een natuurlijk proces is?
De broeikasgassen houden warmte in de atmosfeer vast. Zonder deze warmte zou leven op aarde niet eens mogelijk zijn. Maar door ontbossing en het verbranden van fossiele brandstoffen door de mens zijn er te veel broeikasgassen in de atmosfeer gekomen. Deze extra broeikasgassen zorgen ervoor dat er teveel warmte wordt vastgehouden en dat heeft een negatief effect op ons klimaat: het klimaatprobleem.

De effecten die we daarvan terugzien, en steeds vaker zullen terug zien, zijn:

  • door de hogere temperatuur op aarde smelten poolkappen, dat smelten zorgt voor een hogere zeespiegel en dat leidt (uiteindelijk) tot overstromingen;
  • het aantal hevige weersomstandigheden zoals stormen, orkanen, cyclonen en moessons komt vaker voor;
  • er ontstaan risico’s voor de gezondheid van de mens: onverwachte hittegolven, overdraagbare ziekten, en minder beschikbaar drinkwater zijn een aantal veroorzakers hiervan;
  • natuurlijke ecosystemen zoals, koraalriffen, gletsjers, mangroves etc., worden beschadigd en gaan in sommige gevallen zelfs verloren.

 

Naast het klimaatprobleem is er ook nog het probleem dat onze huidige energiebronnen zoals olie en gas, gewoonweg opraken. En zeker omdat steeds meer landen zich ontwikkelen en dezelfde energiebehoefte krijgen als de Westerse landen. Zuiniger omgaan met de huidige bronnen en tegelijkertijd alternatieven ontwikkelen en implementeren is dus echt heel hard nodig!

Meer weten over hoe je groener kunt reizen? Lees hier verder.

Confidental Infomation