fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Vliegschaamte: heb jij er last van?

Het woord vliegschaamte (flygskam) is overgevlogen uit Zweden en staat voor het gevoel van schaamte dat mensen ervaren wanneer ze gebruik maken van het vliegtuig terwijl er duurzamere alternatieven zijn. In Nederland werd de term in 2018 zelfs voorgedragen als Van Dale-woord van het jaar. Deze term dan nu in Nederland bekendheid vergaren, we laten er niet het vliegtuig voor staan. De Nederlandse vakantieganger ging vorig jaar 3% meer met het vliegtuig naar het buitenland, bijna 9,8 miljoen in totaal.

Wat doet vliegschaamte met je?

In de Scandinavische landen, waaronder vooral Zweden, komt het steeds vaker voor dat mensen niet meer het vliegtuig in willen stappen omdat zij zich schamen voor de negatieve impact die zij hiermee veroorzaken. Een afgeleide hiervan in planeshaming: ‘’kritiek op sociale media als je een foto of video post van je vervuilende vliegvakantie.’’ In Nederland zit de vliegschaamte niet zo diep, maar er zijn zeker wel mensen die vliegreizen verzwijgen voor dierbaren of niet meer met het vliegtuig gaan.  De campagne #ikreisanders van de Jonge Klimaatbeweging pleit voor alternatief vervoer en hoopt mensen te bewegen tot ander reisgedrag. Vooral voor de kortere stukken zijn er namelijk voldoende alternatieven beschikbaar.

De impact van de luchtvaart groeit wel

Van de mondiale CO2-uitstoot is iets meer dan 2 procent afkomstig van de luchtvaart.  Een ruime 2 procent klinkt als een schrijntje, maar we moeten er wel rekening mee houden dat de impact van de luchtvaart op het klimaat groter wordt. Dit heeft op de eerste plaats te maken met het groeiende aantal mensen dat met een vliegtuig reist. Daarnaast heeft het ook te maken met de steeds groter wordende afstand die per passagier per vliegtuig wordt afgelegd. We blijven met elkaar op vakantie gaan naar verre landen en kiezen, ook voor de kortere stukken, nog vaak voor het vliegtuig. Elk jaar groeit het aantal gevlogen kilometers van passagiers met 4,5 procent op wereldniveau. De vliegschaamte zorgt binnen het grote plaatje dus niet voor een daling in vliegkilometers.

Je kunt iets aan je vliegschaamte doen

Hoe meer je om de aarde, om duurzaamheid en om het klimaat geeft, hoe meer je last kunt hebben van vliegschaamte. Een positieve ontwikkeling is wel dat meer en meer mensen de CO2-uitstoot van hun vliegreis compenseren. Het aantal compensaties via GreenSeat is in 2018 met bijna 25% gestegen. Reizigers zijn actiever bezig met duurzaamheid tijdens hun reis, en zoeken naar een oplossing om de schade zodoende wat te beperken. Met GreenSeat kun jij iedere reis compenseren. Je geeft huishoudens in ontwikkelingslanden met deze compensatie toegang tot duurzame energie. Met GreenSeat kun jij iedere reis compenseren. Zo werken we samen toe aan een betere wereld!

Confidental Infomation