fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Massatoerisme bedreigt deze 7 plekken

Het is belangrijk om duurzaam om te gaan met onze aarde. Dat betekent natuurlijk ook dat je, wanneer je op vakantie bent, zorgt dat je geen schade aanricht aan de natuur en geen overlast veroorzaakt voor de lokale bevolking. Toerisme is mooi, maar wereldwijd zijn er ook plaatsen te vinden waar toerisme een keerzijde heeft. We hebben het dan over plekken die lijden onder het massatoerisme. GreenSeat geeft je inzicht in 7 bestemmingen die onder het massatoerisme lijden.

1. Koraalriffen in Azië

De koraalriffen in Azië zijn een absolute bezienswaardigheid. Wat dat betreft is het zeker niet vreemd dat er hier sprake is van massatoerisme. Helaas heeft het koraal flink te lijden onder alle toeristen, letterlijk en figuurlijk. Er zijn mensen die op het koraal lopen en het zo kapot trappen, er zijn duikers die erop gaan zitten of stukjes afbreken om stiekem mee te nemen als aandenken en er zijn boten die de ankers in het koraal laten vallen.

2. Venetië

Venetië is ronduit prachtig, maar al vaker is er in de media duidelijk aangegeven dat massatoerisme zorgt voor grote problemen. Een jaarlijks bezoekersaantal van 30 miljoen wordt met gemak behaald in Venetië. Er zijn steeds minder Italianen te vinden. Overal liggen plastic tassen en de Venetiaanse bevolking is diepongelukkig. In 2014 schreef Kunsthistoricus Salvatore Settis al dat Venetië haar ziel verloren heeft aan het massatoerisme.

3. Santorini

Het Griekse eiland Santorini is vooral bekend om de blauwe huisjes en de indrukwekkende zonsondergang. Dit eiland heeft te lijden onder massatoerisme door de vele cruiseschepen. In 2017 kwamen er 850.000 personen met een cruiseschip naar het eiland om dezelfde dag weer te vertrekken. Het aantal toeristen dat dagelijks aan mag komen op het eiland met een cruiseschip is al teruggebracht naar 8.000, maar het eiland heeft het zwaar. Je kunt je voorstellen dat al die cruiseschepen ook niet erg goed voor het klimaat zijn.

4. Costa Rica, bij de schildpadden eitjes leggen

Costa Rica is maar een piepklein landje in Latijns-Amerika, maar het landje staat wel aan de top als het gaat om groene, duurzame initiatieven. Zo produceert het land maar liefst 93 procent van de energie met behulp van hernieuwbare bronnen. In 2017 lukte het om maar liefst 300 dagen te ‘draaien’ alleen op energie uit hernieuwbare bronnen. Dit was een record. Het is een waar paradijs om naartoe te gaan. Je vindt er indrukwekkend witte stranden met wuivende palmen. Prachtig!

Het is niet vreemd dat veel mensen hier hun vakantie willen vieren. Tijdens de broedperiode van de schildpadden trekken deze massaal het strand op om hun eieren te leggen. Een prachtig fenomeen om te zien als toerist, maar niet zonder gevolgen. De schildpadden worden vaak gestoord / afgeleid tijdens het leggen en eitjes worden kapot gemaakt door toeristen die de nesten niet zien op het strand.

5. Chinese Muur

De Chinese Muur is natuurlijk het grootste bouwwerk dat ooit door mensen gebouwd is. Dat is de moeite van de reis waard voor veel toeristen. In totaal zijn er vier delen van de Chinese Muur voor het publiek toegankelijk. Om het publiek te verdelen moeten twee extra delen van de Chinese Muur toegankelijk worden gemaakt. Volgens Beijing is de toestroom zo groot dat mensen het bouwwerk beschadigen, doordat zij op de muren klimmen.

6. Ayers Rock

Ayers Rock, ofwel rotsformatie Uluru, in Australië mag inmiddels al twee jaar niet meer beklommen worden. Voor de Aboriginalgemeenschap Anangu is de rotsformatie heilig, maar toeristen gaan er niet als zodanig mee om. Er werden tijdens beklimmingen veel beschadigingen aangebracht en toeristen deden hun behoeften op Ayers Rock.

7. Tibet

Tibet is een dunbevolkt gebied dat zich tussen India en China bevindt, in de Himalaya. Het is een prachtige plek, maar de druk op het Tibetaanse milieu door massatoerisme is onaanvaardbaar. Er ontstaat een grote negatieve impact op veel gebieden. Er ontstaat een grote bedreiging door het massatoerisme in het hooggebergte. De watervoorziening van China, Bangladesh, India en andere omliggende, lager gelegen landen wordt bedreigd door dit massatoerisme.

Zorg voor de aarde als je reist

Reizen is natuurlijk fantastisch en geeft de mogelijkheid de wereld te ontdekken.  Wees daarbij wel bewust van de activiteiten die je onderneemt. Ga op een nette en respectvolle manier om met de omgeving en de locals. Zo blijft reizen voor iedereen leuk!

Confidental Infomation