fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

De vier reistrends van de zomer 2019

Aan het begin van het jaar zijn we weer volop bezig met het uitzoeken van onze volgende vakantie. Na een zomer vol berichten over de negatieve effecten van vliegreizen en geluiden tegen massatoerisme, zitten we momenteel op een kantelpunt. Hoe zorgen we voor een bewuste invulling van onze vakantie? Trendwatcher Tessa aan de Stegge laat zien dat we op zoek zijn naar een ‘’vakantiebeleving die als een persoonlijke ervaring voelt.’’

Aandacht voor het reizen

In 2018 was er veel aandacht voor betekenisvol reizen. Dit jaar gaan we nog een stapje verder door te kiezen voor een detour vakantie (weg van de massa), micro avonturen (ontsnappen aan de drukte in het eigen land), fix trips (als herboren terugkomen van een vakantie) en de cocon vakantie (comfortabel reizen alsof je thuis bent).

Boven dit alles staat de aandacht voor jezelf en het gastland. Volgens Aan der Stegge is vakantie ‘’een beloning voor hard werken, het is begrijpelijk dat mensen dan minder bezig willen zijn met bewust consumeren. Maar vrijwel geen Nederlander wil een over- of massa toerist zijn omdat wij veel waarde hechten aan een vakantiebeleving die als een persoonlijke ervaring voelt. De wereldwijde toename van toeristen en de drukte die ermee gepaard gaat, zal er daarom voor zorgen dat we ook anders naar de invulling van onze reizen gaan kijken. Daarnaast groeit het aandeel Nederlanders dat op een manier wil leven en reizen die niet alleen prettig is voor hen, maar ook duurzaam is voor het land waar ze te gast zijn.”

Vliegschaamte

Ook de aandacht voor de negatieve effecten van ons reisgedrag is in 2018 gestegen. Nooit eerder zijn er zoveel nieuwsartikelen over de CO2-uitstoot van het (vlieg)reizen verschenen. Het woord vliegschaamte werd zelfs bijna verkozen tot woord van het jaar. Deze term is overgevlogen uit Scandinavië (daar heet het flygskam) en staat voor het gevoel van schaamte dat mensen ervaren wanneer ze gebruik maken van het vliegtuig terwijl er duurzamere alternatieven zijn. In Nederland mag deze term dan nu bekendheid vergaren, we laten er niet het vliegtuig voor staan. De Nederlandse vakantieganger ging vorig jaar 3% meer met het vliegtuig naar het buitenland, bijna 9,8 miljoen in totaal.

Steeds meer mensen op een groene stoel

We blijven met elkaar op vakantie gaan naar verre landen en kiezen, ook voor de kortere stukken, nog vaak voor het vliegtuig. Een positieve ontwikkeling is wel dat meer en meer mensen de CO2-uitstoot van hun vliegreis compenseren. Het aantal compensaties via GreenSeat is in 2018 met bijna 25% gestegen. Reizigers zijn actiever bezig met duurzaamheid tijdens hun reis, en zoeken naar een oplossing om de schade zodoende wat te beperken. Zo werken we samen toe aan een betere wereld!

Lees meer over de duurzame reistrends voor 2019.

Op zoek naar inspiratie voor je volgende (duurzame) reis? Lees hier meer. https://www.volkskrant.nl/de-gids/ga-eens-naar-de-plekken-waar-niet-iedereen-massaal-naartoe-gaat-en-verbaas-je-over-de-schoonheid~b5caa327/

Confidental Infomation