fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Keurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs

voor opleidingen Leisure Management en Tourism Management van Stenden Hogeschool

Op 10 april jl. ontvingen Leisure Management en Tourism Management aan Stenden Hogeschool het keurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO) van Hobéon. De opleidingen kregen respectievelijk 3 en 4 (van de 5) sterren.

In Nederland is er slechts één andere hogeschool die 4 sterren heeft ontvangen, namelijk de HAS met de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) erkent duurzaamheid als speciaal kenmerk bij 3 of meer sterren; beide opleidingen voldoen daar nu aan! Tourism Management heeft sinds 2008 het keurmerk DHO, Leisure Management sinds 2012.

Tijdens de audit, die eind 2016 plaatsvond, werden verschillende stakeholders van beide opleidingen door het panel bevraagd. Zo werd er gesproken met studenten, docenten, maar ook met lectoren en opdrachtgevers uit het werkveld.  De auditoren concludeerden dat duurzaamheid goed geïntegreerd en gedefinieerd is in de opleidingsprofielen.

Actueel curricula

De curricula van zowel Leisure Management als Tourism Management worden ontwikkeld en uitgevoerd met partner organisaties in het werkveld. Daarnaast werken beide programma’s samen met onderzoekers en lectoren die innovatief en toekomstgericht onderzoek uitvoeren in samenwerking met de private en publieke sector. Zo werken studenten bijvoorbeeld aan bezoekersmanagement van Nationale Parken in Nederland, aan beleving van toerisme in Europese steden door lokale bewoners, en aan het organiseren van duurzame evenementen. Tenslotte werden alumni door Hobéon beoordeeld als competente ambassadeurs en innovateurs voor een duurzame ontwikkeling van het werkveld. Ondertussen hebben bijvoorbeeld al meer dan 100 Tourism Management studenten het Travelife examen gehaald, waarmee zij gecertificeerde duurzaamheidscoördinatoren zijn voor tour operators, reisbureaus en hotels over de hele wereld.

AISHE methode

Voor de audit van Hobéon wordt de AISHE (Auditing Instrument for Sustainability in Higher Education) methode gebruikt. De mate van integratie van duurzaamheid wordt getoetst op gebied van doelstellingen van de opleidingen, netwerken waarin de opleidingen opereren, onderwijsvormen, inhoud van het onderwijs, HBO: werken in een professionele omgeving, de rol van alumni, en innovaties. De audit was een vervolg op 2012, toen beide opleidingen een keurmerk kregen van respectievelijk 2 en 3 sterren. Het Keurmerk is drie jaar geldig en wordt op de Dag van de Duurzaamheid officieel uitgereikt. De volgende audit zal in 2020 plaatsvinden.

Confidental Infomation