fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Impact van cookstoves in Afrika

Joyce_1_kleinVanaf de start van het project zijn er via de retailers, die aan ons project in Afrika verbonden zijn, meer dan 484.000 cookstoves gedistribueerd. Een huishouden in Afrika bestaat gemiddeld uit 5 personen. Dit betekent dat er tot nu 2,42 miljoen mensen baat hebben door minder rook in huis is en lagere brandstofkosten. De cookstove verbruikt houtskool immers veel efficiënter en schoner! Het inzetten van efficiënte cookstoves zijn goed voor een totale besparing van meer dan 128 miljoen dollar. Daarbij hebben de cookstoves ervoor gezorgd dat er 2.780.000 ton CO2 minder is uitgestoten. Hierdoor zijn er 7.545.000 bomen gespaard. Deze zouden anders zijn gekapt voor de productie van houtskool, wanneer gezinnen op de traditionele manier waren blijven koken.

Impact mei 2016

Afrikanen hebben elke dag weer baat bij efficiënte cookstoves

NasiwaNasiwa

Nasiwa kookt nu al vier jaar met veel plezier op de efficiënte cookstove. In een interview geeft ze aan dat ze nu veel meer tijd over heeft om haar huishouden op orde te houden. De cookstove helpt haar dagelijks te besparen op houtskool. Ze gaf eerder dagelijks $ 1,20 uit aan houtskool om te koken voor haar gezin van zes personen. Op dit moment is ze omgerekend $ 0,30 per dag kwijt. Een besparing van wel 75%! Geld dat nu veel zinvoller kan worden besteed.


MaryMary

Mary is alleenstaande moeder van haar zoon van 2 jaar. Ze wonen samen in Kampala met haar ouders, broer en zus. Twee jaar geleden heeft het gezin een efficiënte cookstove aangeschaft, waar ook profiteren van de voordelen. Door te besparen op houtskool hebben zij nu drie keer meer te besteden dan voorheen waardoor  Mary beter voor haar familie kan zorgen.


JoyceJoyce

Elke dag profiteert Joyce weer van het koken op de cookstove. Voorheen kookte ze namelijk op open vuur en het kostte haar meer dan zeven uur per week(!) om het brandhout te verzamelen als noodzakelijke aanvulling op houtskool. Ook werd het brandhout steeds schaarser in haar omgeving. Door de efficiënte cookstove bespaart Joyce meer dan 50% op de kosten voor het gebruik van houtskool en is brandhout niet meer nodig. Ook bespaart ze veel tijd, die ze nu spendeert aan familie en moestuinieren. Joyce is door de cookstove een betere kok geworden voor het bereiden van dagelijkse maaltijden voor haar gezin van vier. Ze geeft aan dat de cookstove sneller heet is, veel brandstof bespaard en de keuken niet oververhit raakt. Joyce bespaart US$ 0,30 per dag dat ze nu kan besteden aan belangrijkere zaken.

Confidental Infomation