fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Al 10 jaar positieve impact in Oeganda

Oeganda150Ons project in Oeganda bestaat 10 jaar! Wij zijn trots op het grootste en langstlopende ‘cookstove’ programma in Oost-Afrika. Daarom delen we graag de positieve impact van de afgelopen 10 jaar van ons project op het milieu en het leven van de families in Oeganda. Door een GreenSeat te boeken maak jij de distributie en verkoop van cookstoves in Oeganda mogelijk, waardoor lokale gezinnen schoner kunnen koken en minder CO2 uitstoten.

Sinds 2006 zijn er 477.994 cookstoves verkocht aan Base-of-the-Pyramid (BoP) consumenten in Oeganda. Uitgaande van een gemiddeld Oegandees huishouden met 5 personen, betekent dat ongeveer 2.389.970 mensen direct en indirect profijt hebben van minder rook in huis en lagere energiekosten. In totaal heeft het een besparing opgeleverd van USD $ 117.067.303, wat men nu besteed aan schoolgeld, de opstart van een bedrijf en ziektekosten. Door de efficiënte cookstoves is ongeveer 2.529.623 ton CO2 vermeden, wat bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. De consumptie van houtskool is afgenomen met 450.259 ton, dit staat gelijk aan de hele stad Kampala een volledig jaar van houtskool te voorzien. Omgerekend naar bomen zijn er 6.864.079 minder gekapt.

Impact 10 jaar

Steeds meer voordelen

Aisha

Sinds twee jaar werkt Aisha voor Dejavu supermarkt in een buitenwijk van Kampala. Toen ze net begon werden er zo’n 20 tot 30 cookstoves per maand verkocht. Dit aantal is in twee jaar gestegen tot wel 40 – 55 per maand. Aisha geeft aan dat een campagne over de vele voordelen van de efficiënte cookstoves door o.a. radiocommercials en het invoeren van één jaar garantie op het product hebben bijgedragen aan de stijgende verkoopcijfers.

Christine

Christine gebruikt de efficiënte cookstove nu twee jaar. Ze werd overgehaald door haar buurman, hij gebruikt dezelfde stove al jaren en heeft al veel geld bespaart, omdat hij minder houtskool nodig heeft. Zijn positieve verhalen motiveerde haar enorm om ook op brandstof te besparen, omdat ze hierdoor meer geld overhoudt voor belangrijker zaken, zoals de schoolboeken voor haar kinderen. Haar man is zelfstandig kleermaker en zijn bedrijf is gegroeid doordat ze meer hebben kunnen investeren. Er wordt niet alleen geld bespaard, maar ook tijd. Het koken op een efficiënte cookstove gaat gewoon veel sneller. Meer zorg en aandacht voor de kinderen en het eigen bedrijf loont.

Eddie

Eddie is een erkende verkooppartner en heeft een uitgebreid assortiment cookstoves in zijn winkel. In de afgelopen anderhalf jaar is de cookstove die hij aanwijst op de foto het meest verkocht. Eddie verkoopt nu zo’n 16 tot 20 stoves per maand en dat aantal groeit nog steeds. Hij weet klanten te motiveren om over te schakelen van het traditionele koken naar het koken op efficiënte cookstoves. Zijn klanten zijn tevreden en zijn beste ambassadeurs.

Ruth

Ruth kookt elke dag op haar efficiënte cookstove voor haar gezin, maar ook voor haar werk. Ze verkoopt maaltijden op de markt. Haar ervaring is dat ze ongeveer 70% bespaart op uitgaven aan houtskool. Met de besparing betaalt Ruth nu het schoolgeld en kan ze meer ingrediënten kopen om meer maaltijden op de markt te kunnen verkopen. Door de besparing en meer omzet is er minder zorg en spanning in huis en wordt er veel meer gelachen.

Confidental Infomation