fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Mrs GreenSeat in Groen Licht

weegschaal GS

Kijktip Groen Licht!

Om meer inzicht te krijgen over groene feiten en fabels presenteren Brecht van Hulten en Milouska Meulens het programma Groen Licht.  Een optimistisch programma waarin je antwoord krijgt op je groene keuzes, wat ze echt bijdragen aan een betere wereld. De redactie had dan ook de prangende vraag over groener vliegen: “Als je extra betaalt bij je ticket om de milieuschade van je vlucht te compenseren, gebeurt daar dan ook echt iets mee?”

Jazeker! Groen vliegen loont

Middels GreenSeat maak jij de distributie en verkoop van  houtskoolovens in Oeganda mogelijk, waardoor lokale gezinnen schoner kunnen koken en minder CO2 uitstoten. Ook investeer jij als je vliegt op een GreenSeat in projecten met windmolens in Zuid-India en in biogasinstallaties in Cambodja.

Mrs GreenSeat in de uitzending

Leonie Haakshorst stond in het ‘Groene Licht’ vanuit de vliegtuigstoel op Schiphol om antwoord te geven op de vraag waarom GreenSeat voorheen alle broeikasgassen berekende en nu alleen de CO2-uitstoot. Leonie: “Doordat we alleen de uitstoot van CO2 compenseren kunnen we de prijs voor de consument laag houden. Daardoor is meedoen laagdrempelig en compenseren meer mensen hun vliegreis. Op die manier is de impact groter.”

Bekijk Groen Licht met Leonie Haakshorst over CO2-compensatie op je vliegreis:

Hoe zit CO2-compensatie in elkaar?

Groen Licht bekeek de uitstoot en de kosten voor compensatie bij zes verschillende aanbieders. Die financieren allemaal verschillende projecten. De projecten verminderen de CO2-uitstoot en leveren op de manier emissiecredits op. Als consument koop jij dus emissiecredits om je uitstoot te compenseren.

Ook was Ekko van Ierland,hoogleraar Milieueconomie en natuurlijke hulpbronnen van de Wageningen Universiteit in de uitzending. Hij bekeek voor Groen Licht de projecten en de prijzen van CO2-compensatie. Van Ierland: “Het grote verschil is dat sommige aanbieders alléén je CO2-uitstoot compenseren. Dat geldt voor CO2ZERO en GreenSeat. De andere aanbieders berekenen ook de uitstoot van andere broeikasgassen. Die zijn juist bij vliegen, op grote hoogte, extra schadelijk.”

Hoe zit dat met de prijsverschillen?

Ook wordt de uitstoot op verschillende manieren berekend. Van Ierland: “Dat is niet altijd transparant en daardoor niet zo inzichtelijk voor de consument. Maar – het is een vrije markt dus die prijsverschillen mogen bestaan. Je kunt als klant kiezen: in wat voor project wil ik investeren, hoeveel wil ik betalen. En daar kun je een aanbieder op uitkiezen.”

Leuk dat Groen Licht ook aandacht besteedt aan het klimaat en de gevolgen van vliegen in het bijzonder!

Meer weten >>

Confidental Infomation