fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Zo koken eist vijf keer zo veel levens als malaria

Oeganda cookstoves150Wist je dat het koken op open houtvuur doodsoorzaak nummer 4 in de wereld is? Wanneer jij een GreenSeat boekt, geef je huishoudens in Oeganda toegang tot een efficiënte houtoven. In nauwe samenwerking met de lokale bevolking zijn efficiënte houtskoolovens ontwikkeld en toegankelijk gemaakt voor de armste huishoudens. 

In het NRC verscheen een groot artikel over koken op open vuur in ontwikkelingslanden en hoe belangrijk efficiënte houtskoolovens zijn in de aanpak van het klimaatprobleem.

Houtvuurtjes binnenshuis

Cookstoves kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van klimaatverandering en kunnen miljoenen levens redden. Met de financiering van deze zuinige, schone kooktoestellen in ontwikkelingslanden kan Nederland net zo’n grote CO2-besparing bereiken als met de klimaatdoelen in het Nederlandse Energieakkoord. Want een gemiddeld schone oven bespaart 1,2 ton CO2 per jaar.

“Dat is ongeveer net zo veel als tien zonnepanelen”, zegt Sible Schöne, programmadirecteur van het HIER Klimaatbureau. En dat voor maar een paar tientjes per jaar.”

Lees het volledige artikel van NRC>>

Brief aan de Tweede Kamer

Kooktoestellen in arme landen kunnen levens redden. En ze zijn ook nog eens goed voor het klimaat. Nederland moet ze daarom blijven financieren. In een brief aan de Tweede Kamer pleiten HIER Klimaatbureau, Climate Neutral Group (waar GreenSeat onder valt) en 12 andere organisaties voor dat Nederland doorgaat met het financieren van projecten voor schoner koken met efficiënte ovens.

Lees hier de brief van HIER Klimaatbureau aan de Tweede Kamer >>

Meer weten over ons klimaatproject?

Download de factsheet >>

cookstove GS

Confidental Infomation