fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Duurzaam koken met een COOX!

cooxBij buiten koken denk je in Nederland al snel aan barbecueën. Leuk, gezellig en lekker! Maar het geeft vaak ook een hoop rook. In een land als Oeganda is rook bij het koken geen bijproduct van een te missen luxe als barbecueën, maar een noodzakelijk kwaad bij de voedselbereiding. Doordat veel mensen binnenshuis koken en vervolgens de rook inademen leidt dit jaarlijks tot vele doden.

Een COOX pakt dit probleem aan.

De COOX: een hout gestookt, mobiel kooktoestel

COOX is een modern en milieuvriendelijk kooktoestel voor buiten, dat werkt op sprokkelhout. In de verbrandingskamer, eigenlijk een mini-openhaard, stop je wat houtjes, dat steek je aan, wacht even tot het goed brandt en vervolgens je kunt gaan koken. De warmte en vlammen komen omhoog door een centrale opening, waarboven je pan hangt of staat. Door het compacte ontwerp is een COOX erg mobiel. Het unieke design maakt echter dat dit kooktoestel veel efficiënter brandt dan een normaal vuur met veel minder rookontwikkeling. Gezinnen in Oeganda hoeven met een COOX dus minder geld uit te geven aan brandhout. Dit is goed voor hun portemonnee en beperkt het kappen van bossen.

Caspar_HIER-640x427

TV kok Caspar Bürgi achter de COOX

 

Nadelen van koken op open vuur

Wereldwijd koken veel huishoudens nog steeds op open vuur, dit is veel gevaarlijker dan veel mensen denken. De rook bevat fijnstof en vaak giftige chemicaliën. Doordat deze rook wordt ingeademd krijgen veel mensen problemen aan hun luchtwegen en gezondheidsklachten. Wist je dat het koken op open houtvuur is doodsoorzaak nummer 4 is in de wereld? Bij het bereiden van één maaltijd op open vuur adem je al het equivalent van 40 sigaretten in.

Efficiënte houtskoolovens in Oeganda

De COOX kan dat drastisch beperken door de efficiëntere verbranding. Dat betekent overigens niet enkel minder rook, maar ook minder brandstof – dubbele winst voor het milieu. In Oeganda kookt 94% van de bevolking nog steeds op inefficiënte hout(skool)ovens. Door de CO2-uitstoot van je reis te compenseren via GreenSeat steun je het klimaatproject ‘Efficiënte houtskoolovens in Oeganda’, dat specifiek gericht is op het oplossen van dit probleem.

Hieronder zie je een video van ons werk:

Win een COOX met een #ReisSelfie!

GreenSeat staat voor duurzaam reizen door je CO2-uitstoot te compenseren. Heb jij deze zomer ook een groene reis gemaakt? Dan maak je kans op leuke prijzen, waaronder een COOX! De COOX is Nederland op de markt gebracht door HIER klimaatbureau om zo aandacht de vragen voor het grote probleem van koken op open vuur en voor het klimaatprobleem. Meedoen is heel eenvoudig: post je #ReisSelfie op onze Facebookpagina.

TW post - 5

Meer informatie over deze actie vind je op onze actiepagina. Hier kun je verder lezen over het klimaatproject ‘Efficiënte houtskoolovens in Oeganda’.

Fijne vakantie!

Confidental Infomation