fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

De efficiëntie van de cookstoves is nog beter dan verwacht

cook

Niet alleen voor huishoudelijk gebruik

Er zijn een aantal vrouwen, die zijn overgestapt naar efficiënte cookstoves, geïnterviewd om persoonlijk te horen wat deze verandering voor hen betekent.

Sinds 2009 kookt Mama Dianah dagelijks op drie cooktoves voor haar gezin van 12 personen. Ook kookt ze elke week lokale specialiteiten (zoals koeienpoot) om op de lokale markt van Kampala te verkopen. Omdat ze minder brandstof nodig heeft en door de efficiëntie ook minder tijd per maaltijd nodig heeft, helpen de nieuwe cookstoves haar ook om zakelijk te groeien.

Ze kan meer maaltijden verkopen met een hogere winst. Mama Dianah heeft zeker geen spijt van haar aankoop en beweert stellig:

“Ik kook nooit meer op een  traditionele oven”

Sulaina Nanyonjo gebruikt de efficiënte cookstove om de lunches voor de leerlingen op twee scholen. Zo bereid ze 6 dagen per week maaltijden voor 2.000 kinderen. De brandstofkosten zijn de helft gedaald, in vergelijking met de oude situatie.

Ook Adrine gebruikt haar cookstove voor haar kleine restaurant. Zij bereid dagelijks voor 25 personen maaltijden zoals bijvoorbeeld ‘matooke (gestoomde groene banaan). Adrine bespaart met haar ovens minstens de helft vergeleken met de oude situatie. “Ik gebruikte 7.000 shilling ($2,30) om dagelijks op houtskool te koken”.

Ruth is een alleenstaande moeder. Ze ondersteunt haar familie door koeienpoten te bereiden, die ze verkoopt aan de marktkramen. Dit doet ze nu al negen jaar, en sinds 2009 maakt ze gebruik van de efficiënte cookstove, waardoor haar inkomen is toegenomen, wat haar gezin ten goede komt.

 

Stats van de maand juli

Er zijn in juli 2.194 cookstoves verkocht via ons project “Efficiënte houtovens” in Oeganda. Dit betekent dat ongeveer 10.970 mensen direct en indirect profiteren van minder rook in huis en lagere brandstofkosten. De besparing per is gemiddeld $100 per huishouden per jaar, dit betekent in totaal jaarlijks $219.400 is bespaard. Door de efficiënte cookstoves wordt ongeveer 3.101 ton CO2 vermeden in de komende 12 maanden, doordat er 884 ton houtskool minder verbrand wordt. Dit komt overeen met  25.719 bomen, die nu niet worden gekapt.

monthly impact july 2015

Confidental Infomation