fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Cookstoves Oeganda in de spotlight

cookstove oegandaEr zijn in de maand mei 3.243 cookstoves verkocht via het klimaatproject houtskoolovens in Oeganda. Elke cookstove wordt gebruikt in een huishouden van 5 mensen gemiddeld, dit betekent dat ongeveer 16.215 mensen direct en indirect profijt hebben van minder rook in huis en lagere energiekosten. De besparing per huishouden is $100 per jaar, dit betekent in totaal jaarlijks $ 324.300.

Door de efficiënte cookstoves wordt ongeveer 4.538 ton CO2 vermeden in de komende 12 maanden, doordat er 1.247 ton houtskool minder verbrand wordt. Hierdoor worden 38.015 bomen in Oeganda minder gekapt.

monthly impact may 2015

Een kijkje in de keuken!

Onze partners in Kampala hebben marktonderzoek gedaan naar de huishoudens die gebruik maken van de cookstoves. Interviews zijn afgenomen om voornamelijk te onderzoeken hoeveel houtskool en inkomen nu nodig is om dagelijks te koken.

– Syfa kookt elke dag drie maaltijden voor haar gezin van zes personen. Van haar salaris van $116 wordt 17% gespendeerd aan houtskool. (Voorheen was dit ongeveer 24% van haar inkomen)

– Nabukenya Rose maakt gebruik van twee cookstoves en kookt drie keer per dag voor haar man en vier kinderen. Van hun gezamenlijk maandelijkse inkomen van $100, wordt ongeveer 30% aan houtskool besteed. (Voordat dit huishouden de cookstove ging gebruiken was dit ongeveer 46% van hun inkomen).

– Mama Brendah kookt elke dag voor haar vier kinderen en twee familieleden bij haar thuis. Ook zij kookt drie maaltijden per dag. Houtskool kost haar $10 in de maand, dat is 10% van haar maandelijkse inkomen.(Dit betekent dat zij nu 8% van haar inkomen bespaart op houtskool).

Verbetering van leefomstandigheden

Omdat deze huishoudens besparen op hun energiekosten, kunnen zij meer van hun inkomen besteden aan belangrijke zaken zoals schooltoelages. Bovendien zijn de efficiënte houtskoolovens beter voor de gezondheid omdat mensen minder rook inademen.

Meer weten over waar jouw GreenSeat CO2 compensatie bijdrage naartoe gaat?
Bekijk het project Houtskoolovens in Oeganda.

 

Confidental Infomation