fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Samenwerking tussen ROBINSON, WUR en GreenSeat om groener reizen mogelijk te maken

Luchtvaartmaatschappij Arke en Wageningen University & Research centre (WUR) ondertekenden gistermiddag een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstof uit algen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksfaciliteit AlgaePARC in Wageningen. Daarnaast neemt ROBINSON, net als Arke onderdeel van TUI Nederland, als eerste touroperator wereldwijd een bijdrage voor het onderzoek naar biobrandstof op in de pakketprijs, naast een bijdrage voor CO₂-compensatie voor de duurzame energieprojecten van GreenSeat.

Biokerosineproductie uit microalgen

Om vliegen duurzamer te maken, bestaat er binnen de luchtvaartbranche grote behoefte aan de ontwikkeling van een duurzaam alternatief voor kerosine. Arke, de airline van TUI Nederland, heeft Wageningen UR daarom opdracht gegeven de mogelijkheden van biokerosineproductie uit microalgen te verkennen. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door het Centre for Biobased Economy (CBBE). De teelt van microalgen biedt belangrijke voordelen boven andere biomassa die momenteel ingezet wordt voor de productie van biobrandstoffen. Per hectare leveren microalgen een grote hoeveelheid olie, koolhydraten en eiwitten op, afhankelijk van de algensoort en kweekwijze. Bij de algenteelt kan men gebruik maken van afvalstromen zoals CO2 uit rookgas. Bovendien kunnen algen worden gekweekt op locaties die ongeschikt zijn voor landbouw en in zeewater zodat er geen concurrentie is met voedselproductie. Doel van Arke is om, wanneer deze biokerosine uit algen inderdaad een geschikt alternatief is voor de huidige kerosine, het op grote schaal te produceren en in te zetten als vliegtuigbrandstof.

Bijdrage ROBINSON voor onderzoek duurzame biobrandstof en GreenSeat

Tien jaar geleden was ROBINSON, onderdeel van TUI Nederland, de eerste touroperator wereldwijd die een bijdrage voor CO2-compensatie in de pakketprijs integreerde, in samenwerking met GreenSeat. Nu heeft ROBINSON wederom een primeur te pakken met een bijdrage voor duurzame biobrandstof. De touroperator is de eerste die, naast een bijdrage voor CO2-compensatie van de reis, ook een bijdrage voor het onderzoek naar duurzame biokerosine berekent. De bijdrage voor biokerosine wordt door AlgaePARC gebruikt om kweekreactoren voor algenproductie te bouwen in de onderzoeksfaciliteit in Wageningen.

Vitas Kersbergen, Sales & Marketing Manager van GreenSeat, voegt daar aan toe: “De bijdrage van ROBINSON aan groener reizen is een fantastische stap. Het is wel pas de eerste stap, voor een echte vergroening van de reisbranche moeten ook de andere reisorganisaties overstag. Het probleem is te groot om met een enkele reisorganisatie op te pakken, het is een probleem van de gehele reisbranche. De vraag is dus welke organisatie toont leiderschap en volgt dit goede voorbeeld?”

Laagste CO2-uitstoot

Casper Maasdam, directeur external affairs and development bij airline Arke: “Arke werkt hard om in 2015 de airline met de laagste CO2-uitstoot per luchtvaartpassagier per kilometer van Nederland te zijn, en een van de laagste wereldwijd. Om dit te bereiken verbeteren we vliegprocedures, vernieuwen we de vloot, proberen we zoveel mogelijk gewicht te besparen en werken we samen met Wageningen UR om duurzame vliegtuigbrandstof te ontwikkelen.”

Confidental Infomation