fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

Rank a Brand Travel award 2013

Reispartners van GreenSeat SNP natuurreizen en Sawadee reizen gooien opnieuw hoge ogen bij de Rank a Brand travel award. De winnaar van dit jaar is Koning Aap, gefeliciteerd! Hieronder de blog van Rank a Brand over duurzaam toerisme, meer over de ranking kun je vinden op www.rankabrand.nl. 

Duurzaam reizen, hoe doe je dat?
We mogen natuurlijk in onze handjes knijpen met ons kikkerlandje, waar alles zo prettig geregeld is. Maar het is ook fijn een andere wereld in te stappen, weg van het overbekende georganiseerde Nederland. Dan zijn andere verre oorden een bron van inspiratie en energie. Hoe anders is de wereld een halve dag vliegen bij je vandaan?! Reizen opent je blik, verruimt je horizon, brengt je in contact met bijzondere mensen en andere leefwijzen. Is er iets mooiers?

De duurzame voetafdruk van de reiziger
Er zit een paradox in reizen en duurzaamheid besloten. Zeker als je naar niet-westerse landen reist. Je bent er niet van verzekerd dat de mensen die je kamer schoonmaken en je eten bereiden ook een verantwoorde CAO hebben bijvoorbeeld. Om nog maar niet te spreken van de CO2 uitstoot van een verre vliegreis. Anderzijds wordt je juist door het persoonlijk aanwezig zijn in de realiteit van die andere wereld, meer betrokken bij onze wereldeconomie en de grote ongelijkheid die er bestaat. Het is geen ‘ver van m’n bed show’ meer als je zelf in die landen bent geweest. Bijvoorbeeld als je in de krant leest over de gevaarlijke omstandigheden waarin arbeiders er moeten werken. Of over vervuild drinkwater dat is veroorzaakt door de bedrijfsvoering van een westers bedrijf waarvan je wel eens producten koopt. Reizen, internet en vooral sociale media maken de wereld kleiner en dichterbij.

Travelife
De sector van reisorganisaties moet als geen ander beseffen wat de negatieve gevolgen voor mens, milieu en klimaat kunnen zijn en haar verantwoordelijkheid hiervoor nemen. Gelukkig gebeurt dit ook steeds meer, maar er moet nog veel verbeteren. Met het Travelife certificaat hoopt de sector haar onderliggende organisaties te stimuleren hun aanbod zo duurzaam mogelijk te maken. De eisen voor dit certificaat zijn nog op een basaal niveau, maar het is de bedoeling dat dit certificaat voor de reissector in de toekomst gaat worden wat MSC is voor vis en FSC voor papier. Rank a Brand zal deze ontwikkeling dan ook nauwlettend volgen.

Rank a Brand Travel Award 2013
Koning Aap voert onze ranglijst aan met 16 punten van de 23 die er in totaal te halen waren. Daarmee sleept het welverdiend onze Travel Award 2013 binnen. SNP, Sawadee, Shoestring en de merken van TUI (Arke, Kras en Holland International) volgen met 13 punten en eveneens een B label. Naast een bescheiden aantal middenmoters zijn er echter nog veel teveel reisorganisaties die te weinig aan de slag zijn om hun duurzame verantwoordelijkheid te nemen. We hopen ook bij deze organisaties een betere uitslag te zien bij de volgende duurzame ranglijst.

Duurzaam reizen
Ondertussen kun je zelf natuurlijk ook kiezen om zo duurzaam mogelijk te reizen. Compenseer je vlucht en koop locaal, wees zuinig met water en energie en gooi je handdoek niet na 1x gebruiken in de was. En kies voor de duurzamere reisorganisaties natuurlijk!

Bron: Rank a Brand, via http://blog.rankabrand.nl/2013/02/duurzaam-reizen-hoe-doe-je-dat/

Confidental Infomation