fbpx
 
Bevindt zich onderaan de pagina!

Maak je keuze

GreenSeat betrokken bij project CO2 management tour operators

Het Centre for Sustainable Tourism and Transport van de Academie voor toerisme van NHTV Breda heeft van stichting Innovatie Alliantie groen licht gekregen het RAAK-MKB project ‘Carbon management voor tour operators’ te gaan uitvoeren. GreenSeat is actief betrokken bij dit project samen met de ANVR, Hogeschool Zeeland, ECEAT en elf touroperators. Doelstelling van het project is om eenvoudiger inzicht te geven in de CO2-uitstoot van reizen.

Met dit project willen we nieuwe kennis ontwikkelen en testen voor het berekenen van de CO2 voetafdruk (zgn. carbon footprint) voor pakketreizen. Deze kennis moet leiden tot een eenvoudige toepassing waarmee tour operators carbon management kunnen integreren in hun bedrijfsvoering. Een voorbeeld hiervan is een labelling van pakketreizen, zoals we dat kennen bij auto’s, koelkasten en andere elektronica. Een A-label reis is dan groener dan een D-label reis. Hierdoor kun je bij het boeken van een reis, verschillende reizen gemakkelijk vergelijken op hun klimaatimpact keuze. De Nederlandse touroperator branche en ANVR lopen met dit initiatief ver voor op internationale collega’s. Wij zijn dan ook trots dat we betrokken zijn bij de ontwikkeling en hopen zo groener reizen nog makkelijker te maken voor jou.

 

Wat is Carbon management?
Carbon management betekent het strategisch omgaan met CO2-uitstoot. Dit wordt steeds belangrijker voor toeristische bedrijven door diverse economische, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. De meest belangrijke aanleidingen om actie te ondernemen zijn stijgende energiekosten (brandstof voor vervoer), klimaatverandering, het internationale luchtvaartbeleid, de maatschappelijke druk te ‘vergroenen’, een toenemende vraag van klanten naar ‘groenere’ reizen, en de wens een groen imago te krijgen en koploper te zijn. Met een carbon management systeem krijgen reisorganisaties inzicht in de CO2-uitstoot van de reizen die ze aanbieden en kunnen ze stappen zetten om deze te verlagen.

 

Centre for Sustainable Tourism and Transport
Het Centre for Sustainable Tourism and Transport (CSTT) van NHTV heeft jarenlange ervaring met het berekenen van emissies en het bedenken van strategieën om emissies te verminderen, o.a. via haar jaarlijks onderzoek naar de emissies van Nederlandse vakantiegangers (de Travelling Large rapporten) en een carbon management project voor Sawadee Reizen, onlangs gewaardeerd met een Responsible Tourism Award.

 

Tekst: Aangepaste tekst, bron tekst komt van Tourpress, zie originele artikel op Tourpress.nl, maandag 14 januari 2013.
Confidental Infomation